28 Şubat 2018 Çarşamba

Çocuk Kitabı: Karlar Altındaki Ülke



Karlar Altındaki Ülke


     Soğuk mu soğuk bir kış gününden, Şubat ayının son gününden herkese merhaba:) Yeni yılın iki ayını devirdik bile. Neler yaptık? Aklımızdakilere, hayallerimize ne kadar yaklaşabildik? Sormadan edemiyor insan. Umarım her şey gönlümüzce olur ve hayat bize göz kırpmaktan asla vazgeçmez;)


    Öğretmen olmanın en güzel yanlarından biri de sürekli bir çocuk kitabına rastlıyor olmak. Sınıf kitaplıkları, kütüphane, öğretmenler odası.. Çocuk kitaplarıyla dolu. Daha fazla kitaba ulaşabiliyor olmak beni çok mutlu ediyor:) Bugünün kitabı da işte bu saydıklarım arasından seçtiğim bi çırpıda biten hüzünlü, göz yaşartan, yürek burkan bir öykü.. Böyle olacağını tahmin etmemiştim. 








    Zaman zaman kendimizi yanlız, bulunduğumuz yere ait değilmişiz gibi hissederiz. Bu his çok başkadır. Kimsenin sizin gibi olmadığını hisseder, orda ne işiniz olduğunu sorgular durursunuz. Bu ırkçılık değildir. İşte kahramanımız Sergio kendini farklı hisseder. Sürekli tanımadığı, görmediği, bilmediği ninesine özlem duyar. Kurduğu cümleler öyle acıklıdır ki, her biri ninesine bağlanır. Acaba sen neler yapıyorsun ninecim? Seni hiç gördüm mü? Sen de kayak yapmayı sever miydin? sorularıyla ayrı bi hasret duygusu yaşar. Annesi babası onu çok sevmektedir. Ama Sergio'nun içinde tarif edemediği bir huzursuzluk vardır hep. En çok kayak yapmayı sever. Bir gün annesinin söylediği bir cümleyle sarsılır.

    - Benim hiç çocuğum olmuyor. Bir kardeşin olsun ister misin?


   O an bir cevap veremez. Arkadaşına durumu açtığında; nasıl yani sen nasıl oldun o halde? diye duyduğu cümle kafasına denk eder. Acaba ben evlatlık mıyım? Günlerce bu durumun etkisinden kurtulamaz.

   Gerçeği öğrenir. Evlatlıktır. Hisleri karmakarışık hale gelir. Uzak diyarlardan karlarla kaplı bir ülkeden annesi babası öldüğü için evlatlık edinilmiştir. Acaba kayağı bu yüzden mi çok sever? Kardeşi ile bambaşka bir yaşam Sergio'yu beklemekte midir? 

  Yapı Kredi yayınlarından çıkan kitap, 9,10,11 ve 12 yaş grubu çocuklar için ideal. Yazarı Lucia Tumiati olan kitabın çevirisi Filiz Özdem' e ait. Çizimleri de ayrıca çok sevdim. Farklı duygular yaşatan bu kitabı okumanız tavsiyemdir;)




  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder