8 Ağustos 2018 Çarşamba

Çocuk Kitabı: Yaşlı Ayılar Ağaca Tırmanamaz


Yaşlı Ayılar Ağaca Tırmanamaz



     Uzun zamandır okul öncesi kitapları paylaşmadığımı farkedince, daha kışın aldığım ve bir çırpıda okuduğum -Yaşlı Ayılar Ağaca Tırmanamaz- kitabı ile herkese selamlar sevgiler:) Tübitak yayınlarının genellikle bilgi veren kitapları (gökyüzü, böcek, bilim vb. ) dikkatimi çekerken, sanki hep bu tarz kitapları yayınladıklarını düşünürken meğer yanılıyormuşum. Aslında şimdi paylaşacağım gibi kitaplarda yayınlamaya başlamışlar. Bu tema, yaşla gelen bilgeliğin, tecrübenin öyküsü. 


    Kitabın kapağını açar açmaz; -ebevenylere notlar- bölümü karşılaşıyor sizleri. Anne-baba çocuğuna kitabı okumaya başlamadan önce daha, kendileri için yazılmış bu bölümü okuyor olacaklar. Çocuklarınıza okuma kitabı seçerken yaşına dikkat etmenin yanı sıra bilişsel özelliklerini göz önünde tutmanız da yarar var. Kitapların yaş aralığı değil önemli olan, asıl mesele sizin çocuğunuzun o kitaba uygun olup olmadığı. Kitap okumak onların hayal dünyalarını genişletir. Sizin bile tahmin edemeyeceğiniz büyüklükte kapılar açar zihninde. İlerleyen yaşlarda kendilerini ifade etmekte zorlanmazlar ve çevresiyle olan iletişimi hep güçlü olur. 







    Küçük Ayı üç gün boyunca anneannesi ve dedesiyle kalmak zorundadır. Ama o bu durumu hiç istemez. Üç gün boyunca annesinden ve babasından ayrı kalacaktır. Aslında en can sıkıcı olan şeyse; anneanne ve dedesinin yaşlı olmasıdır. Yaşlılar sıkıcıdır çünkü. Orda hiç keyif almayacağına inanmıştır. Ama bu yolculuğa çıkmaya mecburdur. Annesi ile yaklaşık bir günlük yorucu yolun sonunda anneannesi ve dedesinin evine varır. Onu dört gözle beklemelerine rağmen, Küçük Ayı hiç yüz vermez ve mutsuzluktan uyur. Annesi geri dönmüştür artık. Yeni güne herkese trip atarak başlar. Ama dedesi öyle bir kanaldan girer ki , Küçük Ayı hiç tahmin etmediği, mükemmel bir gün geçirir. Aslında yaş almak yaşlı olmak demek değildir ki. Dedesi yıllardır edindiğini tecrübeleri sayesinde, torununun yapamayacağına inandığı aktiviteleri daha kolay yollarla yapar. Annesi Küçük Ayı'yı almaya geldiğinde sizce kahramanımız geri dönmek istiyor mudur ki ?  :)



Kitabın sonunda sürpriz aktiviteler de var: Ben çok sevdim.

* Kitabı okumaya başlamadan önce, çocuğunuzdan kitabın kapağını anlatmasını isteyin. Kitabın hangi konuyla ilgili olabileceğini sorun.


* Anneanne - dede ve yaşlılık kavramını işleyebileceğiniz süper bir kitap. Bu konu üzerine konuşmalar yapın, sorular sorun.


* Kitabın sonunda, çocuğunuzun sevdiği bir aktiviteyi resmetmesini isteyin.



Ve sizin de aklınıza gelebilecek bir çok aktivite ile bir okuma kitabını aktivite kitabına çevirin. Unutmayın, zihin gelişimi için okul öncesi dönem en kıymetli dönem. O dönemde yapılan her bir çaba tüm hayata tesir edecek. Tübitak yayınlarından çıkan kitabımız, 3+ ve tüm yetişkinler için oldukça ideal:) Yeni kitaplarla bulununcaya dek..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder