20 Ağustos 2018 Pazartesi

Yaz OKUMALARI - 3


                                      Yaz Okumaları



            Yazın okuduğum kitaplardan bahsettiğim yazıların üçüncüsü ile herkese merhaba:) Bu yaz okumaya fazlaca vakit ayırabildiğim ve neredeyse aklımdaki tüm kitapları okuyabildiğim için kendimi fazlasıyla mutlu hissediyorum. Kitap her an yanımızda fakat iş yoğunluğumun olmadığı yaz ayında ise hep daha fazla hayatımda. Kitap okumanın kapılarını açmak bizim elimizde. Yolda, okulda, otobüste, metroda her an her yerde yanınızda kitap taşıyor olmak bence bu işin sürekliğine büyük ölçüde katkı sağlıyor. Ben hiç okuyamayacağımı tahmin ettiğim zamanlarda bile kitap heybemi yanıma alıp almadığımı kontrol ediyorum. O sanki bana güç veriyor:) vaktimi boşa harcamazmışım gibi hissettiriyor. Sizler kendinize nasıl bir bağ kurdunuz kitaplarla? Bu yaz en çok hangi kitapları okumaktan keyif aldınız?


        Bu yazımda sizlere beş tane kitaptan bahsedeceğim. Bunların 4'ü yetişkinlere 1'i ise çocuklara özel. Öyleyse okuma sırasına göre ilkiyle başlıyorum.



1. Prokrastineyşın - Timothy A. Pychyl



Hayırdır inşallah bu da ne böyle dediğinizi duyar gibiyim:)  Prokrastineyşın ingilizce bir kelime ve anlamı ise savsaklamak. Kitabın ön kapağını okuyan neredeyse herkes -aaaa bu ben - dedi. Ve kitabı hemen okumalıyım diyerek kenara çekildi:) evet eminim ki siz de şu satırları okuyunca ne kadar da çok beni anlatıyor diyeceksiniz.


" Başlanıp bitirilmesi gereken işleri inatla erteleme, savsaklama ve oturup çalışmak yerine ıvır zıvır şeylerle oyalanma alışkanlığıyla mücadele kılavuzu. "


Dediğim kadar var mıymış? :)

Ben öyle çok istifade ettim ki kitaptan. Savsaklamaya meyilli olduğum zamanlar okuduklarımı anımsıyorum ve en azından gerçekçi davranıyorum. Kendimi kandırmıyorum. Çünkü biz hepimiz geleceğe dair yaptığımız planlarda fazlasıyla iyimser oluyoruz. Yarın bunu da yaparım dediğimiz de işi ertelediğimiz için içimiz huzurla doluyor fakat iş o eylemi gerçekleştirmeye geldiğinde aynı duyguları hissetmiyoruz maalesef. Eğer siz de savsaklamanın başrol oyuncusu olduğunuzu düşünüyorsanız bu kitap tam sizlik.





2. Hippi - Paulo Coelho 


Paulo Coelho'nun kitaplarını okumayı sevenlerdenim ben. Ruhani halini anlatan betimlemelerinde çoğu zaman kendimden bir şeyler buluyorum. Bu son kitabı, kendi yaşam öyküsüne en yakın olanı. 1970'li yıllarda yazar olma hayalini kurduğu dönemlerini, gerçek özgürlük arayışını, başka bir dünyanın mümkün olabileceğine inanan hippilerin yolculuğunu kendi özgün diliyle anlatıyor yazar. Bazı karakterler gerçek ismiyle bahsedilmiş bazılarının ise isimlerini değiştirmiş anlattığı hikayelerde. 






 Paulo ürkek ve çekingen. Ama yine de hayallerinin, özgürlüğünün peşinden gidecek. Karla ile Dam Meydan'ında tanışıyorlar ve Karla Nepal'e yalnız gitmek istemediği için aradığı kişinin Paulo olduğunu hemen anlıyor. Hayalleri Magic Bus diye isimlendirilen çok eski bir otobüsle Hollanda'dan Nepal'e ulaşabilmek. Bu yolculukları esnasında bir çok yer görüyorlar ve İstanbul'da tam 6 gün kalıyorlar. Paulo burada hep merak ettiği sufilikle tanışıyor. Yazar kitapta hayatına dokunan kişilerden, otobüs şöföründen, muavinden de sıkça bahsediyor. Kitap beş ayrı renk kapakla basılmış. Ara ara sayfalarını açıp altını çizdiğim yerleri okumaktan keyif aldığım bu kitabı okumanız tavsiyemdir.



3. Siddartha - Hermann Hesse



Siddartha da yine Hippi tarzında arayış dolu bir kitap. Siddartha çok zengin, istediği her şeyi elde etmiş olmasına rağmen aradığı şeyin aslında bu yaşam olmadığına karar veriyor ve Samana'ların yaşantısına katılıyor. Siddartha, Samana'lardan fakirliği, açlığı öğreniyor. Yıllar sonra bir gün gerçek Buddha'nın öğretilerini duyuyor ve Samana'ları terk edip Buddha yolundan gidiyor. Onunla ormanlıkta bir gece geçiriyor, ona sorular soruyor ve onu terk ediyor. Arayış yolculuğu devam
ettikçe Siddartha bambaşka biri oluyor. Biz de kitapta onun iç hesaplaşmalarını okuyoruz. Kitabı çok severek okuyacağınızı tahmin ediyorum. Kitap listenizde muhakkak olmalı.






4. Fasa Fiso - Teoman



Bu kitap benim bonusum oldu. Hiç aklımda yokken Teoman hayatıma öyle hızlı bir giriş yaptı ki.. Tahmin edemezsiniz. Murat bu kadar çok boşuna sevmiyormuş dedim durdum:) Festivaller dolayısıyla iki kez dinleme fırsatı buldum bu yaz Teoman'ı ve sahnesi öyle muhteşem ki..


Müziği bırakması, eşi ile ayrılığı, kızı, annesi, ünlü bir rock yıldızı olana kadar neler çektiği, kurduğu grubu Mirage'i hepsini ama hepsini okurken çoğu kez kızdım, ama bi yanım da hep bu şarkı sözleri boşuna yazılmamış dedi durdu. Yaşamış Teoman. Gerçek anlamda yaşamış da yazmış. O şarkı sözlerinin hepsi o gerçekten hissettiği için o kadar anlamlı. Çok hatalar yapmış evet ama bence bir eşiği geçmiş üst noktalara taşımış kendini. O yüzden bu kadar umursamaz ve o yüzden bu kadar gerçek..

Bir de siz okuyun bakalım neler bulacaksınız Teoman'a dair. Ben çok ama çok sevdim dilini. Teoman'ı da tüm gerçekliğiyle anlattığı için her şeyi, tebrik ederim. Hep hayatımızda kal, hep müzikle kal..







5. Van Gogh - Arkadaşım Vincent

  Van Gogh.. Bir dahi.. Bir ressam.. Ve her çocuğun muhakkak tanıması gereken bir ressam. Benim çok sevdiğim 1001 çiçek yayınevi çocukların anlayacağı bir dille çok güzel tanıtmış Van Gogh'u. 
Aslında bize Paula anlatıyor ünlü ressamla neler yaşadığını. Onun ağzından dinliyoruz yaşantısını. Kitabın sonunda Van Gogh'un tarzı hakkında bilgiler de veriyor. Çocuklar için iyi bir başlangıç olabilir;)





Sırada Ahmet Ümit'in son kitabı Kırlangıç Çığlığı var. Bakalım bizi nasıl maceralar bekliyor. Bir sonraki yazıda görüşmek ümidiyle. Sevgiler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder