21 Mayıs 2017 Pazar

Çocuk Kitabı : Üç Kedi ve Bir Dilek , Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor



Çocuk Kitapları

     Öğretmen olmanın en güzel yanlarından biri de, etrafınızda her daim çocuk kitapları olması. Bu herkes için aynı duyguyu ifade etmeyebilir tabi ama ben her çocuk kitabına denk geldiğimde hemen sanki bunu okumam gerekir diye düşünüyorum. Yaklaşık 4 yıl önce bir öğrencimin elinde gördüğüm Samed Behrengi 'nin Küçük Kara Balık kitabını okuma istediğimle başladı aslında bu sevda. Ve o gün bugündür hep hayatımdalar. Çok hızlı okunması ve bittiğinde kalpte sıcacık duygular bırakması sanırım neden çocuk kitaplarını böylesine sevmemi özetliyor.

    Bu yazımda sizlere iki kitaptan bahsedicem. Yapı Kredi Yayınlarından çıkan ikisi de Sara Şahinkanat'ın yazmış olduğu iki kitap. Aslında okuduğum kitaplar öğrencilerimin de yaşı gereği 5. ve 6. sınıf kitapları fakat bahsedeceklerim 4-7 yaş grubu çocuklar için uygun. Artık çocuk kitaplarının sadece nasihat veriyor olması istenmiyor. Anneler, öğretmenler vs. çocuklarına veya öğrencilerine hayal gücünü geliştiren ve düşüncelerine bambaşka kapılar açan kitapları tercih ediyor.

Üç Kedi ve Bir Dilek:

   Bu kitap gerçek dostluğu anlatıyor. Üç sevimli kedi Piti, Pati ve Pus 'un  hikayesi. Bir akşam Pus yıldız kayması sonucu tutulan dileğin gerçek olduğunu söyleyince başlıyor Pus günlerce uyumadan beklemeye. Yemeden içmeden kesiliyor, sürekli acaba bir yıldız kayar mı diye bekliyor. Piti ve Pati bu duruma çok üzülüyor ve bir çözüm üretiyorlar. Fenerle ve kömür tozuyla sahte yıldız kaymasını gerçekleştiriyorlar ve Pus bu duruma çok sevinip dileğini tutuyor. Meğer o günlerdir uykusuz kaldığı dileği neymiş biliyor musunuz ? Bir ömür Piti, Pati ve Pus 'un dost kalmaları. Bu duyan Piti ve Pati çok mutlu oluyor ve bir ömür mutlu mesut yaşıyorlar. Tam o sırada gerçekten yıldız kaymaz mı :)

  Sara Şahinkanat'ın yazdığı Ayşe İnan Alican'ın resimleriyle renk bulan kitabı her akşam tekrar tekrar okumak isteyeceğine eminim çocuklarınızın. Sert kapağı sayesinde çocukların tutması ve sağlam kalması da kolaylaşıyor. Tavsiye ederim:)



Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor:

    Yine çok keyifle okunası bir kitap. Şiir tadında yazılmış, okurken insanı gülümseten bir yanı var. Kendini olduğu gibi kabullenmek ve potansiyelinin farkını varma konulu. Sevimli ahtapot Nino sekiz kolu olduğu için giyinmeyi hiç sevmiyor ve çok mutsuz. Özellikle de kışın eldiven, kaban giymek onu çok yoruyor. Annesine her gün şikayet ediyor niye ben bir yılan balığı değilim öyle olsaydım giyinmem çok kolay olurdu diye sitemlerde bulunuyor. Bir gün okula giderken normalden fazla olan trafik dikkatini çekiyor ve bir olay olduğunu farkediyor. Yılan balığının yuvası yıkılmak üzere, yolu kapamış, yavruları altında kalabilir. Nino, sekiz kolu sayesinde hiç çekinmeden tüm yumurtaları kurtarıyor. O an çatlayan yumurtalar Nino'ya teşekkür ediyor. Ve artık Nino iyi ki ahtapotum diye seviniyor bu iyiliğe sebep olduğu için. Çünkü kolları olmasaydı balık yumurtalarını kurtaramazdı:)

 
 Resimler Feridun Oral' a ait.


   Kitap, çocuğun en büyük hazinesi, ne büyük güzelliği. İlla çocuk olmak gerekmiyor. Keyifle herkesin okuyacağı ve önerebileceği bu kitaplar için Sara Şahinkanat'a teşekkürü borç biliriz.

Keyifli okumalar ! :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder