27 Kasım 2018 Salı

Çocuk Kitabı: Üç Dedektif ve İki Matematik Bulmacası





Üç Dedektif ve İki Matematik Bulmacası



      Çocuklar öyle çok sever ki onlara sorduğunuz bir sorunun gizemli olmasını. Aslında normal bir matematik problemidir yönelttiğiniz, siz onu bi güzel hikayeleştirip bide içine biraz dedektiflik kattığınızda sizden mükemmeli yoktur. Çünkü onların doğasında vardır aslında çözümlemek. Renkli hale getirirsek eğer biz, onlar daha bir keyifle işin içine dahil olurlar ve yaşadıkları zamanı keyifle anarlar. O gün mükemmel bir gün, mükemmel bir öğretidir anlatılanlar.  






    Arda çok sevdiği dayısının, annesi ve babasının tatili sebebiyle onlarda kalacağını öğrenir ve havalara uçar. Dayısı polistir ve onun anlattığı hikayelere, polislik maceralarına bayılır Arda. Yine zaman su gibi akacaktır ve hiç anlamadan geçecektir iki gün. İlk akşam dayısı ile birlikte yemeğe dışarı çıkarlar. Yemek esnasında yan masadan bir gürültü gelmektedir. Müşteri, mekan sahibi tarafından kandırıldığını, kendisinden fazla para alındığını belirtmektedir. Şimdi okuyunca siz de şaşıracaksınız. Matematik bunun neresinde? :) Hadi bakalım kimler çözecek?? 

" Hesap 25 idi. Biz garsona 30 lira verdik. Yani 3 tane 10 lira. Garson bize 5 lira para üstü getirdi. Herkes 1'er lira aldı, 2 lira da garsona bahşiş bıraktık. Yani sonuçta adam başı 9 lira ödedik. 3 kere 9 eder 27. Bunun üstüne 2 lirada bahşiş koyarsak yani 27'ye ekle 2, 29 eder. Yirmi dokuz. 30 olması için bir lira eksik.!!! "

1 liraya ne oldu?

Birazcık beynimizi zorlarsak bu sorunun cevabını bizlerde bulabiliriz Arda gibi:)  Dayısının matematik bilgisinin eksikliğinden faydalanıp olaya el atar Arda ve durumu kurtarır. Herkes Arda'yı tebrik eder.
Akşam eve döndüklerinde olayı papağını Peppo'ya anlatır Arda ve kendisini "Matematik Oyunları Çözme Ajanı" ilan eder. 

       Başarmışlık hissi çocukları güdülüyor ve daha iyisini yapabileceğine olan inancını arttırıyor. Arda'nın burda en güçlü yanı, problemleri ilk aklına gelen yanıtla değil de "yanal düşünceler" le çözüyor olması. Çocuklarda bu becerinin gelişmesi aslında önemli olan. "Daha başka nasıl çözülebilirdi? , Sen olsaydın nasıl bir yol izlerdin? " soruları ile zihin yoklamak farklı bakış açılarını ortaya çıkaracaktır ve çocuğun kendisini farketmesine katkı sağlayacaktır. Bende yapabilirim imajı çocuğun daha en başta gelen matematiksel becerilerinin ileriki yaşlara aktarımına katkı sağlayacaktır.

       Arda bize bu kitapta zekasını nasıl doğru kullandığını öyle güzel bir dille öğretiyor ki. O işin içinde muhakkak bir bit yeniği olduğunu onun sorgulamalarından çok güzel sezebiliyoruz;) 8,9 ve 10 yaş ve tüm yetişkinlere ideal bu kitap Yapı Kredi Yayınları'ndan. Ailecek gizem dolu bi akşam geçirmenize imkan sağlayacak. Yeni kitaplarda buluşuncaya dek.. ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder